Workshop Motorisch Leren

Aanleren van bewegingen: Moeilijker dan het lijkt

Laten we eerst eens kijken wat de definitie van “Motorisch Leren” nu exact is: “Motorisch leren is het optreden van duurzame veranderingen in gedragsmogelijkheden als gevolg van ervaringen met de omgeving. Motorisch leren vindt ergens in het zenuwstelsel plaats tussen prikkels en beweging.”

Eigenlijk wordt binnen het Motorisch Leren bekeken hoe we de techniek van de bewegingsvaardigheden onder de knie krijgen. Dit is best een hele complexe materie. Het zenuwstelsel is complex en hoe wij reageren op prikkels van de trainer, de omgeving, de tegenstander of een andere inpu, bepaalt voor een groot deel hóe wij bewegingen aanleren.

ProBall headcoach Frank Vermeulen is inmiddels Athletic Skills Model instructeur, en tevens all round conditie trainer volgens de Rehaboom (Toine van de Goolberg). Het Athletic Skills Model is onder andere een diepgewortelde opleidingsfilosofie in de jeugdopleiding van Ajax. Toine van de Goolberg is jarenlang actief geweest als fysiotherapeut en fysieke trainer van de selectie van Feyenoord. Binnen ProBall houden we dan ook stevig vast aan de opleidingsvisie van het breed en veelzijdig bewegen. Dit begint al op jonge leeftijden en verenigingen / trainers kunnen hier allemaal hun voordeel mee doen.

We willen je in deze workshop graag inzichten geven in de theorie maar nog veel belangrijker, gelijk de transfer maken naar de praktijk en bruikbare tools bieden over dit onderwerp:
– Veelzijdig bewegen! Óók voor basketballers belangrijk
– Eerst atleet, dan de specialist
– Deliberate play versus Deliberate practice
– Impliciet leren versus Expliciet leren
– Interne focus versus Externe focus
– Analogie leren, Foutloos leren, Differentieel leren, Observerend leren, Dwangstellingen,
– Taak – Omgeving – Organisme factoren (“Constraints Led Approach”)
– Zin en onzin van feedforward en feedback

Het zijn allemaal ingewikkelde termen die voorbij komen, maar deze workshop is vooral heel erg praktisch ingericht en geeft (on-)ervaren trainers veel praktische tools om efficient te werk te gaan. Na deze workshop heeft de trainer inzicht gekregen in de basistheorie van het motorisch leren en heeft men  tools en vaardigheden ontwikkeld om trainingen dusdanig in te richten zodat er een optimaal leerklimaat ontstaat voor de sporters.

Heeft u specifieke wensen voor de workshop? Wilt u inzoomen op een specifiek onderwerp? Wij gaan graag met u in gesprek om vooraf een programma op maat samen te stellen.

Voor meer informatie, boekingen, vul ons contactformulier in!